fbpx

Vår historie

Preikestolen basecamp

Fra gårdsbruk til moderne basecamp

Det er over 100 år siden de første besøkende gikk turen opp til Preikestolen. Siden da har området som nå kalles Preikestolen BaseCamp vært startpunktet for gjester som ønsker å besøke det verdenskjente landemerket. Det som begynte som et lite, privat gårdsbruk hvor besøkende kunne overnatte har utviklet seg til en BaseCamp med ulike overnattingstilbud og utendørsaktiviteter.
1896

Oppdagelsen av Preikestolen

Ifølge historiebøkene var den første personen som gikk til Preikestolen Thomas Peter Randulff. Han var en bankdirektør fra Stavanger. Han oppdaget den spesielle formasjonen i fjellsiden høyt over fjorden på en båttur i Lysefjorden i 1896. Randulff var allerede medlem av Den Norske Turistforening og var nysgjerrig på hvordan det var å stå på toppen av den utrolige steinformasjonen.

På denne tiden var det ingen vei som førte til området rundt Preikestolen. Det eneste alternativet Randulff hadde var å starte gåturen fra sjøkanten i Lysefjorden. Etter å ha gått en stund i et bratt terreng oppover fjellsiden, fant han gårdsbruket Vatnegården. Han besluttet å ta en pause ved gården før han fortsatte turen etter noen dager. Eierne av gården ville gjerne bli med Randulff på turen videre for å finne den spesielle formasjonen. Dermed ble Randulff og resten av gruppa som fulgte han til toppen de første vi kjenner til som besøkte platået som i dag kalles Preikestolen.
1900-1920 

Nødvendig med overnattingsmuligheter

Etter at Randulff og resten av turfølget hans hadde funnet veien til platået gikk det fort rykte om den fantastiske Preikestolen rundt i regionen. Det var mange som ønsket å oppleve hvordan det var å stå på Preikestolen og se utover Lysefjorden. De første turistene besøkte Preikestolen på starten av 1900-tallet. På denne tida var det ikke veier som ledet frem til området rundt landemerket som det er i dag. Turen til Preikestolen var en lang og utfordrende fjelltur, og de besøkende brukte flere dager på å komme frem til platået. Det var derfor behov for å ha en overnattingsmulighet på veien, hvor man kunne ta en pause før man fortsatte ferden til toppen. Tidlig på 1920-tallet ble det merket opp en sti til Preikestolen platået, og gårdene Torsnes og Vatnegården startet å tilby overnatting til de besøkende. På denne tiden var det årlig ca. 100 besøkende fordelt på de to gårdene.
1946

Økt etterspørsel og utvikling
av eiendommen

I 1946 overtok Stavanger Turistforening eierskapet til Vatnegården. På grunn av den økte etterspørselen for overnattingsmuligheter bygde turistforeningen en større hytte med 16 rom. Hytta fikk navnet Preikestolhytta. I 1961 ble veiforbindelsen mellom det nærmeste tettstedet Jørpeland og Vatnegården ferdigstilt. Dette førte til at man kunne gå turen til Preikestolen på bare en dag. Etter dette har besøkstallet til platået bare økt. På 90-tallet besøkte ca. 50 000 personer Preikestolen årlig. Tidlig på 2000-tallet var det tydelig at antall besøkende som ønsket et overnattingstilbud var langt flere enn det Preikestolhytta hadde kapasitet til.

2008

Preikestolen fjellstue åpner

I 2008 ble Preikestolen Fjellstue ferdigstilt. Bygningen ligger et steinkast unna Preikestolhytta og Vatnegården. Preikestolen Fjellstue er kjent i hele Europa for sin arkitektoniske egenhet og miljøvennlighet. Bygget har 28 moderne rom, restaurant og en koselig peisestue hvor gjestene kan slappe av ved peisen etter en lang dag ute i fjellet.
2019

Dagens Preikestolen BaseCamp

I 2019 ble Preikestolen Fjellstue, Preikestolhytta og Vatnegården og store deler av området rundt kjøpt av Norwegian Experience. Norwegian Experience er et Destination Management Company. Like etter kjøpte Norwegian Experience også guideselskapet Outdoorlife Norway. De begynte arbeidet med å utvikle området rundt Preikestolen Fjellstue til en BaseCamp som tilbyr utleie og salg av utstyr, guidede turer og har tilført nye glamping/camping overnattingsmuligheter. Fjellturer, flytende badstubåter, rappellering, kanoer og kajakker er noen av aktivitetene våre gjester kan velge mellom. I 2020 har området endret navn til Preikestolen BaseCamp for å tydeliggjøre alt det vi tilbyr.
Turen til Preikestolen tar fire-fem timer opp og ned, og er totalt åtte kilometer lang. Strekningen har en stigning på 350 meter, og enkelte partier er bratte. Deler av turen til Preikestolen går i røft terreng, og vi anbefaler fottøy med solid fot- og ankelstøtte.
Preikestolen BaseCamp
Preikestolvegen 521
4105 Jørpeland

Telefon: +47 51 74 20 74
booking@preikestolenbasecamp.no
© Copyright 2020 - Prekestolen BaseCamp - All Rights Reserved
Webløsning av Líf by NX
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram